DANIŞMA HATTI 0850 888 00 70
  Cihangir Hastanesi > Bloglar > Çağın Hastalığı Bel ve Boyun Fıtığı

Çağın Hastalığı Bel ve Boyun Fıtığı

Boyun ağrısı toplumda sık görülen bir şikayettir ancak her boyun ağrısını boyun fıtığı olarak değerlendirmek yanlış olacaktır. Boyun fıtığı omurgada meydana gelen dejeneratif değişiklikler nedeni disk parçasının omurilik kanalına doğru uzanıp sinir köküne (lerine) baskı yapmasıdır.
2020-04-26
0

BOYUN FITIĞI NASIL ANLAŞILIR?

Boyun fıtığının sebep olduğu en sık şikayetler; omuz , kol ve ellere doğru uzanım gösteren ağrı, uyuşma,karıncalanma her iki kürek kemiklerine doğru uzanım gösteren ağrı kollarda güç kaybı.

İlerlemiş durumlarda denge problemleri, bacaklarda güçsüzlük, idrar veya büyük tuvaletini kontrol etmede yetersizlik şikayetleri de ortaya çıkabilir. Bu tür şikayetleri olan hastaların omurga cerrahisi uzmanına başvurmaları önerilir. Ayrıntılı sorgulama ve fizik muayene sonrası boyun filmleri (röntgen, MR, bilgisayarlı tomografi) ile doğru teşhis konulabilir. Elektrol tanısal (EMG) tetkikler de tanıya yardımcı olabilir.

BOYUN FITIĞINDA TEDAVİ SEÇENEKLERİ

Her boyun fıtığı için cerrahi tedavi gerekmez. MR tetkikinde boyunda dejeneratif değişikler görülse bile bunların çoğu ameliyatsız tedavi edilebilir. Ameliyatsız tedavi;

Ağrı kesici ve kas gevşeticiler

fizik tedavi

masaj tedavisi

günlük yaşamda düzenlemeleri içine alır.

Ameliyat ne zaman gerekir?

Ameliyatsız tedaviye rağmen geçmeyen şikayetler kol ve/ veya el kaslarında güçsüzlük denge problemleri,bacak kaslarında güçsüzlük idrar, büyük tuvalet kontrolünde yetersizlik

Ameliyat boyundan ve ya enseden yaklaşım ile yapılabilir. Ciddi olgularda her iki yaklaşıma da ihtiyaç duyulabilir. Cerrahi tedavide amaç sinir köklerine 

yapılan baskıyı ortadan kaldırmak ve aynı seviyeden tekrar fıtık oluşmasının önüne geçmektir.

Dekompresyon ; genellikle enseden yapılır, kemiklerden açılan pencereden fıtıklaşan parça çıkartılır. Anterior diskektomi(boynun ön kısmından yaklaşım) ve füzyon; boyundan yaklaşım ile yapılır. En çok tercih edilen cerrahi tekniktir. Diskin tamamı çıkartılır ve ara mesafeye bir kafes yerleştirilerek omurlar kaynatılır.

Her yaş grubunda görülebilmesine karşın en çok 20-50 yaş aralığında görülür yaşı ileri olan hastalarda omurga dejenerasyonunun diğerbulguları da eşlik edebilir disk dejenerasyonu nedeni ile ilk önce bel ağrısı ile başlar. Daha sonra bel ağrısına bacaklara vuran ağrı eklenebilir. Bu durum genel olarak SİYATİK olarak adlandırılır.

BEL FITIĞI TEŞHİSİ NASIL KONULUR?

Yukarıda belirtilen şikayetler mevcut ise omurga cerrahına başvurulması önerilir. Bel fıtığının teşhisinde bel MR’ı oldukça önemli yer tutar. Ancak normal ve hareketli röntgenlerde gereklidir. Bazı durumlarda özellikle MR çekilmesinin mümkün olmadığı hastalarda bilgisayarlı tomografide tanıda yardımcı olabilir.

BEL FITIĞINDA TEDAVİ SEÇENEKLERİ NELERDİR?

Çoğunlukla bel fıtığı bulunan hastaların şikayetleri istirahat,ağrı kesici kas gevşetici ve fizik tedavi ile geçebilir. Ağrının geçirilmesi için birtakım enjeksiyonlar uygulanabilir. Ancak bunların yan etkileri olabileceğinden çok sık yapılması önerilmez.

AMELİYAT NE ZAMAN GEREKİR?

Yukarıda uygulanan tedavilere rağmen geçmeyen ağrı durumunda bacak kaslarında güçsüzlük idrar ve büyük tuvalet kontrolünde yetersizlik parmak uçlarında ve/veya topuklar üzerinde yürüyememe Bel fıtığının cerrahi tedavisi genellikle çok ufak bir kesi ile mikrocerrahi ve ya endoskopik teknikler ile yapılabilir. Nadiren bel fıtığı ameliyatlarında enstrüman kullanımı gerekli olabilir. Hangi tekniğin uygunluğu konusunda omurga cerrahı ile ayrıntılı görüşme yapılması önemlidir.

 

 

Yorumlar(3)
2020-04-26
Sınav Kaygısı Nasıl Aşılmalı?
Bir sürecin sonuna yeni bir başlangıcın eşiğine geldik. Sınavların kişinin kendini denemesi icin bir fırsat olduğunu ve hiçbir şeyin sonu olmadığını unutmayalım. Hayatta başka seçeneklerimiz de olduğunu kendimize hatırlatalım.
2020-04-26
Diyabet ve Göz Sağlığı
Diyabet, insulin eksikliğine veya etkinliğinin azalmasına bağlı kan şekerinin yükselmesiyle (hiperglisemi) oluşan bir hastalıktır. Şeker hastalığı, göz başta olmak üzere vücutta bazı hayati organlarda kalıcı hasarlara sebep olabilmektedir.
2020-08-24
Çocuklara Vitamin Takviyesi Gerekli Mi?
Çocuklarda sağlık sorunları ile başa çıkabilmek için günlük olarak yeterli oranda vitamin almaları önemlidir. Dengeli beslenerek yeterli vitamin alınabilir ancak bazen seçici ve iştahsız olan çocuklarımızın vitamin takviyesi alması gerekebilir.
2020-08-24
Doğurganlığımı Arttırmak İçin Ne Yapabilirim?
Doğurganlığı arttırmak için atılması gereken bazı önemli adımlar vardır. İşte sağlıklı bir kadının hamile kalma şansını yükseltecek öneriler: