DANIŞMA HATTI 0850 888 00 70
  Cihangir Hastanesi > Bloglar > Diyabet ve Göz Sağlığı

Diyabet ve Göz Sağlığı

Diyabet, insulin eksikliğine veya etkinliğinin azalmasına bağlı kan şekerinin yükselmesiyle (hiperglisemi) oluşan bir hastalıktır. Şeker hastalığı, göz başta olmak üzere vücutta bazı hayati organlarda kalıcı hasarlara sebep olabilmektedir.
2020-04-26
1

20 ile 65 yaş arasındaki kişilerde görülen körlük nedenlerinin başında şeker hastalığı gelmektedir. Diyabet, gözün özellikle sinir tabakasını (retina veya ağ tabaka) etkileyerek görme kayıplarına yol açmaktadır.rUzun süreli kan şekeri yüksekliğine bağlı retina tabakasındaki damar yapısının bozulması sonucu damarlarda tıkanmalar oluşabilir, damar içerisindeki kanın sıvı kısmı, yanı sıra yağlar dışarı sızabilmektedir. Bu sızıntılar genellikle sarı noktada su toplanmalarına (ödem) neden olarak görmeyi etkilemektedir. Hastalık ilerledikçe, retina yüzeyinde anormal yeni damar oluşumları meydana gelir. Sonuçta ciddi görme kayıpları ve en son safhada ağrılı göz tansiyonu yükselmelerine neden olabilir.

 

Diyabetik retinopati dışında, göz tansiyonu (glokom) ve katarakt (göz merceğinin bulanıklaşması) şeker hastalarında normalden iki kat fazla görülmektedir.

 

Şeker hastalığı iyi kontrol edilmemiş hastalar daha yüksek risk altındadır.

 

Diyabetik hastaların görmelerinde azalma olmasını beklemeden göz doktoruna muayene olmalarını önermekteyiz. Erken evrede tespit edilen hasarlanmalar daha etkin ve güvenli bir şekilde tedavi edilebilmektedir.

 

Retinadaki damar tıkanıklıklarında en etkin tedavi laser tedavisidir. Buna karşın sarı noktadaki su toplanmalarında ise göz içi ilaç enjeksiyonları ilk tercihmizi oluşturmaktadır.

 

Yanısıra kan şekeri düzeyi, hipertansiyon, kolesterol düzeyi ve diğer önemli tetkiklerin de şeker hastalığınızla ilgilenen doktor tarafından kontrol altında tutulması gerekmektedir.

 

 

Yorumlar(3)
Hicret Çetin 11.06.2020 11:59:34
Mesaj içeriği 45624536
2020-04-26
Sınav Kaygısı Nasıl Aşılmalı?
Bir sürecin sonuna yeni bir başlangıcın eşiğine geldik. Sınavların kişinin kendini denemesi icin bir fırsat olduğunu ve hiçbir şeyin sonu olmadığını unutmayalım. Hayatta başka seçeneklerimiz de olduğunu kendimize hatırlatalım.
2020-04-26
Çağın Hastalığı Bel ve Boyun Fıtığı
Boyun ağrısı toplumda sık görülen bir şikayettir ancak her boyun ağrısını boyun fıtığı olarak değerlendirmek yanlış olacaktır. Boyun fıtığı omurgada meydana gelen dejeneratif değişiklikler nedeni disk parçasının omurilik kanalına doğru uzanıp sinir köküne (lerine) baskı yapmasıdır.
2020-08-24
Çocuklara Vitamin Takviyesi Gerekli Mi?
Çocuklarda sağlık sorunları ile başa çıkabilmek için günlük olarak yeterli oranda vitamin almaları önemlidir. Dengeli beslenerek yeterli vitamin alınabilir ancak bazen seçici ve iştahsız olan çocuklarımızın vitamin takviyesi alması gerekebilir.
2020-08-24
Doğurganlığımı Arttırmak İçin Ne Yapabilirim?
Doğurganlığı arttırmak için atılması gereken bazı önemli adımlar vardır. İşte sağlıklı bir kadının hamile kalma şansını yükseltecek öneriler: